שלום חברים
הפעם נדבר על מיומנות שמאוד רלוונטית לימינו ולתקופה הזו בשנה-ייבוש מזון
סוף הקיץ מתקרב והעצים בשכונה ובטבע עמוסים פירות מתוקים. ובד"כ הרבה מעבר למה שאנו יכולים לאכול… תאנים,ענבים,חרובים, אשחרים,עוזרדים,שיזפים ועוד מלא…
שפע מדהים, אורגני, טרי ובשל ממתין על העצים, ולפעמים התגובות של השכנים שהעץ בגינתם הן-"תעשה לי טובה תקטוף כמה שיותר. זה מלכלך, זה מביא צרעות,אני לא נוגע בזה וכו'…"
במקביל למי שלא מוצא את השפע הזה שאני מדבר עליו על העצים ליד הבית או בטבע אציע סגנון טיפה שונה…
בדרך כלל המשפט הראשון שאני אומר כשאני נכנס למכולת ביישוב הוא "אהלן ברונו. יש פירות סוג ב'?" לעיתים קרובות המוכר מפנה אותי לארגז ובו אוסף של פירות וירקות שלא ימכרו ,כיוון שהם 'לא נראים טוב'. (בעברית תקנית זה אומר-סוף סוף הם הבשילו, ואנשים לא יקנו אותם כך-חיי המדף שלהם אוזלים) כמות ענקית של פירות וירקות שגודלו בעמל והושקע בהם מאמץ כסף, אנרגיה ועוד נזרקים מידי יום.
אז שבוע שעבר יצאתי במבצע סוף עונה והתחלתי בקטיף ישובי ועל הדרך איסוף סוג ב' מהמכולת…
קטיף יישובי זה אומר שעברתי עם ילדי וילדי השכנים על כל העצים שיש בקרבת מקום ואין מי שיקטוף מהם. תאנים, חרובים, ענבים, תפוחים ועגבניות זה מה שיצא לי. התוצאות היו מדהימות וטעימות ויש גם תמונות…
איך מייבשים?
אז עקרון או 2 פשוטים.
המטרה היא להוציא את מרבית הנוזלים כך שחיידקים ועובש לא יוכלו להתפתח.
הדרך- חשיפת הפירות לרוח וחום-ככל שהחום נמוך יותר זמן הייבוש ארוך, אך הערכים התזונתיים נשמרים. וכשהחום גבוה-ההייבוש מהיר על חשבון חלק מהערכים התזונתיים.
חיתוך הפירות לרצועות דקות מגדיל את שטח הפנים ומזרזת את התהליך.
לפני…
אחרי הייבוש-
בפועל ישנם כמה אפשרויות, מתוכם אזכיר שניים. יבוש בחוץ-בשמש או בצל, וייבוש בתנור.
אישית אני מעדיף בחוץ, כיוון שזה לא דורש אנרגיה כל שהיא, אלא משתמש בשמש והרוח שקיימים ממילא.
נחתוך את הפירות לגודל הרצוי,עדיף כמה שיותר דק אך לא חייב.
נניח אותם על משטח מאוורר. יכול להיות רשת מתכת או בד טבעי. אני השתמשתי בחיתול בבד וברשת נירוסטה של תנור אפיה. אם מגיעים זבובים וצרעות אפשר לכסות בכילה,ואם יש נמלים אפשר לשים גיגית עם מים ובאמצע גזע או דלי ועליו את הרשת/מגש וכך נמלים לא יכולות להגיע.
נוציא את הפירות לשמש, עדיף ביום חם ויבש עם רוח. בערב נכניס הביתה או נכסה ביריעה אטומה נגד הלחות והטל ובבוקר שוב נחשוף לשמש והרוח עד לייבוש. אפשר לטעום מידי פעם או להרגיש במגע כדי להחליט מתי זה יבש מספיק.
זמן הייבוש תלוי בגורמים שהזכרנו כך שתפוחים שחתכתי לפרוסות דקות ביום חמים התייבשו תוך יום אחד. ותפוחים שנחתכו לפלחים תוך יומיים.
תאנים חתכתי לרבעים ולקח בערך יומיים וחצי.
בתנור על 50 מעלות הזמן קצת יותר מהר כיוון שהוא עובד גם בלילה. ואם מעלים את המעלות ל60 ומעלה זה אפילו יותר מהר
התוצאות יפות וטעימות ובלי חומרים משמרים או תוספות ממתיקות למיניהם-שווה 🙂
אגב, חשבתי גם לכתוב על ייבוש בשר עגבניות וחרובים-אך זה כבר ארוך. אז נשאיר לפעם הבאה.
להתראות ביערות… 🙂
מיכה ו'בני אדמה'